Sep 16, 2011

Biskut sarang semut

Ain Fajar | 6:50 AM | 4Comments |
Assalamualaikum..
Biskut ni juga antara biskut kegemaran saya, tapi dah jarang di jumpai..ini bermakana biskut ni adalah biskut zaman saya kanak-kanak dulu...biasanya saya makan mak long saya yang buat, sekarang ni anaknya mewarisinya..so kalau nak makan biskut ni kenala pegi rumah kakak saudara saya tu, tapi malangnya masa dan kesempatan nak kerumah dia tak ada..tak kan nak harap dia bagi pulak kan...lagipun kakak saya tu berniaga...so saya pun menjelajahi blog rakan-rakan bloger masakan dan akhirnya saya jumpa resepi biskut sarang semut ni kat blog K.Hasue..mmg berbaloi...tq yer kak..tapi saya ada oter sikit dari resepi k.hasue tu...maaf yer saya derhaka sikit...
 Haa nampak tak perbezaan paper cup yang kat gambar tu, yang guna paper cup warne hitam tu resepi saya guna resepi k.hasue yang belum di derhakakan, yang paper cup warna pink tu yang sudah saya derhakai..
 Oklah jom kita tengok resepi yang telah saya ubah tu...
Bahan-bahannya :
250g butter
100g gula halus
200g tepung gandum (diayak)
100g tepung jagung (diayak)
150gm tepung kastad (diayak) 
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla
Chocolate rice/manik untuk hiasan
 
Cara-cara
1. Pukul kembang butter dan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
5. Taburkan coklat rice
 Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit)
6. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara

selamat mencuba!!!

4 comments:

  1. kalau aku biskot ni skali hadap je.. hehehhe..

    ReplyDelete
  2. sedapp laa biskut sarang semut,,, rasa susu dan berkrim,... :) .. nk number fon leh x ??

    ReplyDelete
  3. sedappp laa... :) nk num.fon leh x ??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...