Jan 29, 2013

Demam

Ain Fajar | 4:57 PM | 1Comments |
Assalamualikum
Lama sangat tak up date..selalu juga jenguk2 dapur alam maya nie, tapi guna HP, jadi susah la sikit..tak puas nak update atau komen..ni pun dapt pinjam lapy en.abg sebab saya sekarag berada kat KPJ SELANGOR di shah alam..saya kat sini di sebabkan kesihatan anak2 yang merundum..


Al-kisahnya..cuti maulidur rasul yang lepas kakak dan c fina, mula merengek2..mulanya c fina mengadu sakit mulut bila di tengok rupanya kena mata ikan besar lubangnye, saya cuma bagi air badak dengan sapu Benzola..tapi makin hari badan dia makin panas..kakak pulak kate mula sakit kaki dan xsedap badan..saya bagi ubat demam yang sedia ada dalam simpanan..batuk dan seseme menyusul..malam dah tak senang nak tdo..esoknya jumaat ponteng dan saya bawa keduanya ke clinik kanak-kanak..bila cek doctor cuma bagi ubat demam batuk dan seseme yang biasa je..dah cakap yang c kakak semput, kena ambik gas..tapi doctor kate tak perlu..heran juga ubat antibiotic pun tak bagi..bila balik kerumah, suhu badan kejap naik kejap turun..c kakak pulak batuk tak berenti, nafasnya laju je..kesian betul..kita yang menegoknya rasa penat..
hari sabtu, kakak dah tak demam sangat, tapi masih batuk yang menyeksakan..c fina pula suhu badannya pula makin meningkat..kebetulan saya banyak oder nak kena siapkan..sangat kelam kabut..nasib juga costemer memahami..lambat la saya siapkan oder sebab c fina nak buai je dan nak meriba je..tapi alhamdulillah dapat juga saya siapkan semua oder..petang sabtu suhu kakak dan c fina makin tinggi, 39.5..saya mula risau..en.abg yang kena kerja minta juga pelepasan nak balik tengok anaknya..bila malam suhu badan naik ke 40.2 terus bawa ke emergence clinik kerajaan.kat situ doctor bertugas hanya mengurangkan suhu badan yang tinggi tu je..dan bekalkan ubat demam dan ubat batuk..ingat dah ok, sebab waktu siang suhu badan dah menurun dan budaknya pun dah main lari2..tapi bila magrib menjelma suhu badan c fina mula naik balik sampai 39.2 lagi..dah 4 hari macam tu memamg risau, takut masalah lain pula yang datang..en.abg pun buat keputusan nak bawa ank2 ke pakar..bila malam selasa tu suhu badan masih lagi 39.2 en.abg nekad bawa dorg ke KPJ SELANGOR..PUKUL 3pg saya sampai ke s.alam..esoknya kami buat chekup dan doktor kate kena stay kat wad untuk pantauan kerap dari doctor..jadi sudah semalaman saya stay kat KPJ SELANGOR NI..

Bila dapat masuk wad je, doctor terus ambil sample darah kakak dan adik..alhamdulillah la dorang berdua tak menangis masa kena cucuk..tengokla balutan kat tangan tu macam sirius je, padahal sengaja balut macam tu supaya tak tercabut bakas cucuk dan tempat untuk masukkan ubat tu..haa yang tengah tu, sepupu dorang nie, memang ikut kami dari pagi sebab nak main denga kakak dan adik..masa kat kampung tak puas main sebab kakak dan adik demam..

 c fina masa kena masuk ubat antibiotic kat tangannya, fina d dapati ade kuman dalam darahnya, tu yg kena bagi ubat atntibiotic..siap nyanyi2 lagi, xsakit la tu..

c kakak masa kena ambik gas sebab batuk orang semput je..dah 4 kali ambik gas selama shari semalam nie..kalau tak asal abatuk je, dia muntah..tak sanggup nak tengok..sekarang dah ok sikit la
 
 Bila dah masuk ubat dan dapat gas, dorang tertido sebab dah selesa sikit.

alahamdulillah perkembangan kesihatan dorg berdua dah semakin membaik..
semoga tak de penyakit lain yang datang dan semoga ank-anak2 ibu sihat sepenuhnya dan boleh la pegi sekolah..
 satu pengalaman buat saya..sebelum nie kalau anak2 demam pegi je clinik terus sihat, tapi kali ie kena masuk wad plak..hati nie tak berenti berdebar memikirkan anak-anak yang tak sihat..tambahan plak kedua2 sekali demam serentak..risau sangat..tapi bila tengok dorang ok je hati nie tenang la juga..dorang nie macam best je duduk kat hospital..kate kakak macam duduk kat hotel..huhu sabo je lah..
 ok lah, itu je  nak cerita..


1 comment:

  1. Alhamdulillah... anak2 dah semakin pulih. Hati ibu mana tak risau kalau anak-anak jatuh sakit, rasanya biarlah sakit tu pindah kat kita aje...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...