Jan 17, 2012

Ayam madu Berempah

Ain Fajar | 9:04 PM | 4Comments |
Assalamualaikum.
menu ayam ni sebenarnya, menu malam tadi..tak sempat plak nak update..letak sekarang pun boleh kan, boleh juga wat tok menu tengah hari ni..nak buat tok malam pun boleh sebab kita perlu perap dulu ayam ni bersama bahan2 lain..ayam yang saya gunakan adalah sepenuhnya dari isi ayam dari bahagian dada..mcm biasalah dalam family saya, kalau bahagian dada aam ni mmg tak laku..semua nak makan yang ada tulang2..tu yang tersimpan bayak...sayang la kan kalau tak masak..nak buat inti mertabak, penyakit M dah kuasai diri..fikir2 ape nak buat dengan isi ayam ni...lagi lama dalam freez nnt tak sedap pulak...so saya try buat stale mcm ni...potong nipis2 goreng dengan minyak yang sedikit. kalau ada daun pandan yang lebar2 leh balut ayam dengan daun pandan pastu goreng deng minyak yang bayak..mesti sedap dengan haruman daun pandan tu..

ok, jom kita tengok ape yang taruk sebagai perapannya...sedap juga tau walau pun saya hentam cromo je...hehehe..

bahan-bahannya :
300gm isi ayam
3 sudu serbuk cili
3 sudu serbuk kari
5 sudu gula
1 st garam
4 sudu sos tiram
2 batang serai
3 biji bawang merah
2 inci halia
2 st cukup rasa meggie.

cara-caranya :
  • tumbuk bawang merah, halia, dan serai di ketuk.
  • satukan semua bahan.
  • gaul sebati semua bahan ke atas ayam.
  • peram dalam 3-4 jam.
  • panaskan kuali masukkan 2 sudu planta.masukkan ayam satu persatu melebar.
  • masak seperti membakar dan tunggu hingga ayam nampak sedikit kehagusan dan balik-balikkan ayam hingga ayam masak.
  • sedap di makan dengan nasi panas..

selamat mencuba !!

4 comments:

  1. laki aku suke masak ni.. aku tolong bedal aje.. mmg sodap.. makan ngan nasik panas2 cepat je licin.. hehhehe...

    ReplyDelete
  2. Assallamualaikum Ain..
    Apa khabar? Lama tak singgah sini. Nyum..nyum..nyum..sedapnya ayam ni... Lebih sedap sbb ada madu tu kan..

    ReplyDelete
  3. chik : rajinnye c ujang tu msk kan..sonok rase, klu sakit mst best..untung2


    naz: wasalam naz..sy cht..mmm mmg sdp aym yg ada madu manis2 pedas gitu..cube lah..tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...