Oct 30, 2011

biskut tart strawberry

Ain Fajar | 5:08 AM | 1Comments |
Assalamualaikum...

Musim raya dah lama berlalu, musim raya haji semakin hampir, ramai jemaah haji dah pun berangkat ke tanah suci Mekkah alhamdulillah, abang dan kakak ipar en.abg pun turut terpilih menjadi tetamuNya..semoga semuanya selamat..amin..
Ok berbalik pada n3 kali ni, saya buat biskut ni bukan untuk raya tapi saje je suke2 nak buat dan try. Alhamdulillah la mmg sangat menepati citarasa hati dan selera saya. Saya jumpa resepi ni kat blog dayang jack (DJ),resepi asal adalah tart nenas yang berbentuk nenas tapi saya ubah sedikit dari segi warna, rasa dan jem..nak try buat yang senang je, 2 yang gulung je biskut ni..niat hati nak buat bentuk buah srawberry tapi tak berapa nak rajin la pulak..next time buat yang bentuk buah stawberry.
Ini lah rupa tart gulung strawberry lembut dan sedapppp!!jom kita tengok resepinya.
Bahan-bahan :
  • 600 gm tepung gandum
  • 160 gm gula ising
  • 300 gm marjerin (dyg guna cap Puteri perisa mentega vanilla) 
  • 140 gm mentega
  • 2 biji kuning telur gred A
  • 1 sk esen vanila
  • 3 sudu besar tepung susu
  • Jem strawberry secukupnya
  • 3sudu pewarna merah
  • 1 biji telur untuk sapuan
  • Sedikit kelapa kering (hiasan)
Cara-cara :
  1. Pukul mentega dan marjerin bersama gula hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur satu demi satu sambil dikacau. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi.
  3. Masukkan pewarna dan kacau sebati.
  4. Masukkan tepung dan tepung susu. Kacau hingga sebati.
  5. Tekapkan atau bentukkan adunan mengikut citarasa masing2. Letakkan inti srawberry di tengah2nya dan gulung atau tutup kemas.
  6. Susunkan doh tadi di atas dulang pembakar (griskan dgn sedikit mentega) dan sapukan kuning telur pd permukaan doh tadi.
  7. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga keemasan pd suhu 160C. (ikut oven masing2)
***jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.

Mudah je kan..selamat mencuba.

ok, sape nak leh amik, itu je yang tinggal...hehehe

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...