May 9, 2011

Sotong Bakar

Ain Fajar | 6:22 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
Menu semalam, tak sempat nak up date semalam coz line ternet slow jer..so dah satle..untuk sekadar rujukan boleh la kan..resepi ni saya rujuk dr koleksi buku chef Hanieliza mmg sedap dan senang untuk membuatnya..sesiapa pun boleh buat..kalau br nak belajar masak pun boleh comform menjadi lah!!

Ok jom kilta tengok resepinya..

Sumber : Chef Hanieliza.
Bahan-bahan : )

300 grm sotong sederhana besar
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci halia
3 batang serai
15 tangkai cili kering
1 biji limau kasturi
Gula dan garam secukup rasa.
Minyak untuk menumis

Cara-caranya : )
  • Cuci sotong bersih dan potong 2 bhg.
  • Blend cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat.
  • Tumis bahan2 yg telah dia blend hingga naik minyak, perasakan dengan garam dangula.
  • Bungkus dengan aluminium foil sotong bersama sambal yg di tumis serta serai yg telah di ketuk, dan perahan air limau
  • Letak bungkusan dalam kuali dan tutup dengan penutup periuk. Masak selama 30 minit.
Siappp!!! sedia untuk di hidangkan bersama
Selamat mencuba !!
 selamat menjamu mata yerrrr!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...