Mar 20, 2011

Ikan Bakar

Ain Fajar | 7:59 AM | 1Comments |
Assalamualaikum.
 
menu malam ni ikan bakar + buncis tumis dan nasi putih...saya guna ikan biji nangke...mmg sedap..nak guna ikan lain pun boleh juga..masak 2 ekor je untuk kami dua orang. c kakak tak makan ikan pedas..ok jom kita skodeng resepi...tak perlu nak citer panjang.

Bahan-bahannya..

Bahan untuk sambal ikan bakar..
20 tangkai cili kering (boleh kurangkan jika tak nak pedas)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 batang serai
2 s/b gula merah
3 s/b gula pasir
1 s/k garam
2 s/k jintan putih
2 s/k biji ketumbar

Cara-caranya: )
  • kisar semua bahan2 hingga lumat.
  • rebus bahan2 yang telah dikisar hingga kuah menjadi pekat.
  • tambah gula atau garam jika perlu ke dalam kuah mengikut citarasa masing2.
  • letak ikan di atas aluminium foil yang dileser dengan mentega, curahkan sambal ke atas ikan
  • masak menggunakan kuali leper tutup kuali dengan penutup periuk, balik2kan.masak hingga ikan masak..boleh guna oven juga
sambal ikan bakar ini boleh di simpan dal peti ais dan ianya tahan lama.
cukup untuk 5-6 ekor ikan
selamat mencuba!!!!


1 comment:

  1. Salam kenal n knjung bls ain..mksih ye sdi sngah dpur kcik kita tu..cdpnye lauk2 ain ni..lapor la plak..huhuu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...