Aug 11, 2012

Biskut Cornflakes Rangup

Ain Fajar | 8:56 AM | 1Comments |
Assalamualaikum..
Biskut seterusnya menyusul...masih lagi biskut yang saya suka sejak zaman sekolah lagi..tahun lepas ade buat biskut nie..memang menepati citarasa saya..dulu selalu saya makan kat rumah kawan saya, bila tak pegi rumah dia memang tak merasalah..sekarang nie lagi tak kan rase lagi sebab mak kawan saya dah pun tak de..alhamdulillah la saya jumpa resepi biskut cornflakes yang saya cari selama nie kat dapur k.yatie..tq sangat sebab sudi kongsi..sekarang dah jadi biskut wajib buat bagi saya tiap tahun, tambahan pula en.abg dan anank2 pun suka dengan biskut nie.

ni la rupa biskut saya yang rangup ni..tahun nie malas sikit letak ceri je kat atas sebagai hiasan, tahun lepas saya buat kelopak bunga sebagai hiasan..bukan ape buat biskut nie pun time curi2 je..masa dah agak suntuk..tempahan belum siap lagi..hati nie tak tenang rasenye..bila dengar lagu raye lagi lah berdebar mengenangkan tempahan kek yang tergendala..
ok jomla skodeng resepinya, masih menggunakan resepi yang sama macam tahun lepas..dari dapur k.yatie.

Biskut Cornflakes Rangup
sumber : k.Yatie memories

Bahan-bahan:
250 gm mentega
1 1/4 cawan gula kastor
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sk vanila
1 biji telur
250 gm cornflakes (ramas)


cara-caranya :
  • pukul mentega dan gula hingga sebati.
  • masukkan semua bahan dan gaul sebati.
  • sudukan adunan ke dalam paper cup dan hias dengan ceri.
  • bakar pada suhu 180c selama 10minit.

siap!!!
senang la sangat nak buatnya..tak sampai berejam-jam..buat lepas sahur pun sempat sementara nak tunggu waktu subuh tu boleh la buat..memang berbaloi hasilnya dapat 150biji lebih kyrang la kan..sebalang juga jadinya..

selamat mencuba!!

1 comment:

  1. Assalamualaikum Ain,
    wahhhhh meriah biskutmu itewww..akak pun suka biskut ni, tapi tulahhhh...tak terbuat2..he3.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...