Jun 8, 2012

Hot Spring Di Sungai Klah

Ain Fajar | 3:59 AM | 2Comments |
Assalamualaikum..
Hampir seminggu saya tak menjenguk dan mengupdate dapur ternet saya nie..sibukla sikit masak pun mana yang sempat je..Tambahan pulak hari minggu yang lepas saya balik kampung..dalam kesempatan itu dan kebetulan tengah cuti sekolah kami sekeluarga mengambil keputusan untuk buat Family day trip..dah lama sebenarnya planning nie tapi kelapangan setiap adik beradik yang lain tak sama..dah kebetulan minggu lepas masing2 free dan boleh luang sedikit masa untuk menceriakan anak-anak dan merapatkan hubungan kami adik beradik..
 percutian kami sekelurga kali nie tak la jauh sangat dari kampung...planning last minute dan masa agak singkat, so pegi yang dekat je ,cuma 2hari semalam sahaja.. 
perjalanan dari kampung (Hutan melintang Perak) ke sungkai makan masa 1jam setengah sahaja, dan dari pekan Sungkai kami lalui kawasan Felda Sungai Klah, ianya memakan masa cuma beberapa minute iaitu 9km untuk sampai ke hotspring sungkai.

hehe tak sempat nak snap signboard gambar sungai Klah..gambar di atas tempat pembelian tiket..harga ?!!kira ok la juga. Harga tok masuk ke water park  air panas nie..dewasa RM12 dan budak RM8..agak berbaloi juga..yang menjadi tumpuan utama kami airnya suam2 kuku je untuk mandi klu berendam lama2 pun tak pape..ade juga kawasan yang lebih panas untuk rendam kaki, katenye boleh hilangkan sakit2 sengal dan mcm2 lagi lah, dan ade juga kawasan yang suhu panas sampai berasap la..rendam telur ayam boleh masak..kami tek berkesempatan nak makan telur dari rendaman air panas kat situ..maklumla cuti sekolah memang ramai sangat..itu pun awal2 pagi lagi kami keluar rumah...sesipa yang yang datang ke situ waktu cuti pukul 8 dah ade kat kaunter tiket..supaya ade tempat lepak..tak la ramai sangat..

orang2 yang bertangung jawab membeli tiket..saya mesti la minta belanje dari en.abg (tuuuu yg baju hijau tu hihihi)

Dari kaunter tiket, agak jauh juga nak masuk ke dalam, boleh bawa kereta dan boleh naik bus yang tak de dinding nie..budak2 je yang seronok nak naik nie..yang lain naik kereta bawa barang...ppssss!!!! kalau datang awal kan boleh bawa makanan tapi nyorok2 la..tapi kalau da ramai pak gard siap tutup pagar cek satu2 ape yang kami bawa..kami??selamat boleh seludup makanan janji jaga kebersihan..dah tu kan kalau berendam bila naik mesti perut lapar kan...nak beli aduyai faham2 la kalau dah gerai monopoli..semestinya mahal dan rasanya tak la sedap mana...
perjalan ke tempat kolam air sejuk..walaupun namanya hotspring tapi masih ade juga kawasan air sejuk..
Yang nie kawasan air sejuk..orang tak berapa ramai sekitar pukul 10 pagi..dalam pukul 12 saya datang lagi tok bermandi manda di sini kawasan jadi kecik sebab penuh dengan pengunjung..mcm tak nampak dah ruang air tu..
Ni kawasan air suam-suam kuku..memang nyaman..
port kami sekeluarga mengisi dan bersantai selepas mandi manda..memang best berkelah di bawah pokok..
selepas puas bermandi manda
 makan2 lepas mandi2..c kakak minta ais cream sebab tak rase sejuk sebab berendam di kolam air suam

sebelum gerak tinggalkan kolam air panas, sempat anak2 dare ni bergambar..sepatutnya ade sorang lagi sepupu perempuan dorg tapi dia demam..kesian pergi jalan badan tak sihat..nasib juga dia tak meragam..diam je..senang ayahnya nak handle..
Rumah yang kami sewa kali nie, rumah kampung..kawasan sekeliling di penuhi pokok..rumah tu atas bukit lagi..ye la kan kawasan felda memang berbukit2..harga..agak mahal juga tapi semua cukup..cuma air corn je yang tak de, tapi okla kan sebab rumah kampung so tak panas..
tuuu buah durian banyak kat pokok..tapi sayang belum masak..tuan rumah bagi kami makan kalau ade yang masak..huhu cari kat gerai tepi jalan pun tak ade..belum musim..nanati dah musim memang tak pandang dah tak larat nak hadap..
 adela durian yang gugur tapi dah habis ditebuk tupai, campur yang busuk lagi..memang tak dapatla..si kecik nie nak juga..mbahnya layan juga cucunya.
bersantai di waktu petang, menghirup udara yang nyaman di kampung..baik untuk kesihatan terutama bagi mak buyong yang berbaju hijau tu..

sempat juga anak2 dare nie bergaye sane sini..nk ikut kan banyak lagi..tapi cukupla 2 keping nie..
sesi penyediaan BBQ untuk aktiviti di malam hari..usaha en.abg dan abngya menhidupakan bare api.saya angkat bendera putih bab2 bara api nie..


gambar blur la..org yang amik gambo tak bape nak pandai guna camera canggih..tapi tu je yang ade..ni antara orang kuat yang masaka segala makanan..aya adela tolong masa awal2 bila dah nak siap hilang kan diri hehehe..
ok esoknya selepas sarapan pagi kami kemas2 rumah tumpangan dan terus gerak balik ke rumah masing..saya sekeluarga balik ke kampung esoknya baru gerak ke Terengganu..hhhhmmmm percutian keluaga yang paling simple dan merehatkan..ok la kan..tahun depan tak tau ke mana destinasi kami..mungkin ke Janda baik kot..hehe ok..by by..


2 comments:

  1. Salam ain..seronokkan balik kampung,jumpa sanak saudara ,siap g bekelah lagi....seronoknya....

    ReplyDelete
  2. Salam berkelah di bwh pokok tu belah mane ye?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...