Feb 19, 2012

Homemade Play dough

Ain Fajar | 8:46 AM | 2Comments |
Assalamualaikum.
lihat pada tajuk di atas, menunjukkan ianya bukan resepi untuk makanan. Tapi resepi permainan untuk c kakak dan c fina..dah lama nak post n3 ni, tapi lum kesampaian sebab belum jumpa resepi yang sangat memuaskan hati..bukan ape, kalau boleh tu memang nak buat play dough yang sama macam beli kat kedai tu..dah 3 resepi saya guna untuk buat play dough ni..akhirnya yang ke4 ni memuaskan..kebetulan saya tengok rancangan chef at home di saluran 703 astro, tema minggu tu adalah makanan kanak-kanak. so sementara chef tu menyediakan makanan untuk anak-anaknya dia buat play dough supaya anaknya diam bermain sambil belajar..mmmm memang bagus kan. mad saleh pun kalau boleh nak buat sendiri je play dough ni..sebab kita tak tau ape bahan-bahan yang di gunakan entah halal atau tidak, dan mana tau ianya merbahyakan ank-anak kita..
sebenarnya, homemade playdough ni adalah pembukaan atau muqadimah untuk saya memulakan projek baru bersama anak2..memasak pasti di teruskan sebab kita sentiasa perlu makan untuk hidup..bukan hidup untuk makan okey kikikih...memandangkan Adliyana Syuhada dah masuk 4 tahun, so saya kena mula untuk ajar dia mengenal huruf A B C, 1 2 3 dan alif, ba, ta dan seterunya membaca serta menulis..nnt da masuk prasekolah senang nak faham ape yang di ajar kelak. kiranya saya nak buat homemade school la untuk syuhada n fina. kn sirius utk c kakaknya la..c fina leh ikut2 je..mn tau th dpn nak sek sama dengan kakaknya.

Buat play dough sendiri ni, sangat berbaloi..senang, mudah dan jimat..kalau beli, harganya agak mahal pas tu main sekali dua dah buang..sayang rasenya..mcm buang duit je kan..bila c kakak asik minta belikan play dough ni, saya berusaha untuk cari resepi dan buat sendiri..memang hasilnya tak mengecewakan. nak buat banyak mana pun boleh..main2 terus buang pun tak la rase sayang sangat..

ok jom la kita tengok resepinya..bahan-bahanya pun senang di dapati kat mana2 kedai..

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
2 sudu cream of tar tar
2 sudu minyak makan
1/4 garam
pewarna makanan
parasa / esen vanila (jika suka)

cara-caranya : 
masukkan semua bahan2 kecuali pewarna.
kacau atas api sehingga ianya jadiiii....
macam nie...haaa tepung dah berketul dan tak melekat kat tepi2 periuk tu..
kemuadian bahagikan la, mcm kat gambo tu..ikut la, ada berapa warna..bahagikan ikut warna yg di gunakan


kemuadian uli2 tepung tu, sampai warna menjadi sebati..ok dah jadi mcm yg kat atas tu..hehehehhh warna yg saya guna tu terlebih la pulak..terang sangat warnanya..sampai yg purple pun nmpk biru kat gambar..yg pink nmpk merah..warna tu ikut selera mata memandang la yer...

ok..boleh la bg anak-anak anda bermain play dough dengan selamat...buatlah bentuk ape2 pun..nak buat kuih, nak wat kek, binatang ke..suke lah yer...asal bahagia..c kakak kalau dah main play dough ni mmg tak ingat ape dah..lagi la kalau saya layan dia buat bentuk kartun dia..bukan anak je boleh main, tapi maknya pun leh join skali..

 bunga ros..jadi ke tak ntah..tapi nampak mcm ada rupe juga..kalau korg kenal itu bunga ape kira jadi la tu kan..hehehe

ini yg saya buat..hahaha ade ke bentuk binatang tu..hehe ce teke..dah lah wane kuning...haahahaa itu gajah karton..jangan gelak..senyum je ok..


p/s : pastikan anak2 main di kawasan yang di tetapkan atau berlapik, kerana sisa2 play dough yg tertinggal akan menyebabkan lantai melekit. selepas main boleh simpan dalam bekas yang bertutup.

ok selamat mencuba!!!

2 comments:

  1. Assalamualaikum,
    Terima kasih utk resepi.. teringin nak buat jugak. harap² la menjadi mcm cik ain :) wish me luck ..

    ReplyDelete
  2. Menarik..nak cuba buat jugaa..hrp menjadi..sllu asyik beli je..btol mbazir.,

    http://thevitaminsshop.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...