Mar 14, 2011

cream soup

Ain Fajar | 8:15 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
 firs time buat cream soup nih...simple, cepat dan sedap..dah lama teringin nak buat tapi belum datang seru hehe..sejak c kakak pandai cakap ni mcm2 dia mintak..nak makan fast food je..bocor poket ayahnya...tiap kali lapar mesti dia mintak makan KFC..semua restoren fast food dia panggil KFC..tapi ada la menu khas yg dia akan sebut..kalau dia cakap " ibu nak KFC nak main" itu tandanya dia nak pegi McD..kalau dia cakap, "ibu nak KFC, nak makan cup" maknanya nak pegi pizza hut. kalau dia cakap nak makan nasi baru betul dia ajak ke KFC yg ada org tua tu..ish!!ish!!budak sekarang mmg cpt pandai..ujung minggu lepas, kami makan kat pizza hut sebab dah janji dengan kakak, sungguh2 dia makan segala ape yg kami oder..cream soup mmg dia hirup je macam minup kopi...esoknya asik mintak nak makan cup..so datang la seru untuk membuat sup krim ni, lagi pun semua suke makan sup krim ni..




sumber :) dapur Dayang Jack
Bahan-bahannya : )
250 ml susu segar
1 cawan air
1 biji cendawan butang
1 biji kiub pati ayam
2 sudu tepung gandum.












Caranya : )
cendawan dipotong dadu kecil (boleh guna yg kat dalam tin)
rebus cendawan hingga air menngelegak, masukkan susu segar, kiub ayam dan bancuhan tepung gandum..
kacau sebati dan tunggu sup menggelegak. tutup api
sedia di hidangkan..boleh letak sedikit lada hitam jika suka..kalau suka lebih lemak boleh tambah cheese.
ok selamat mencube!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...