Mar 5, 2011

Buncis tiram

Ain Fajar | 4:55 PM | 3Comments |
Assalamualaikum.
aduhai sepatutnya n3 ni dah post semalam tapi  xsempat, en.abg cuti ank2nya ajak pegi taman, bila malam, ayahnya pulak ajak tengok dia main badminton. tergendala la lg nk update blog...menu tengah hari semalam, masak simple je, main campak2 je..dah lambat n kelaparan..tadi pegi beli brg sampai umah dah kul 1.30 amik masa 1/2 jam utk masak. kakak dah lapar bising je mulut dia nak makan itu ini..hehehe bukan masak gempak pun tapi sibuk je nak post hahaha suke lah kan!!!
Buncis masak tiram je tak sampai 5 minit kali ni saje tak buat pedas coz kakak suka mkn sayur ni, oleh kerana masa terhad semua kn makan makanan yg tak pedas.

Bahan2 nyer :)
100 gm sayur buncis
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 sudu sos tiram
1/2 biji kiub ikan bilis.
sedikit air
cili padi jika suka

Cara-caranya..
  • hiris bawang putih dan merah..tumis hingga layu.
  • masukkan sayur buncis dan air gaul sebati 
  • masukkan kiub ikn bilis, perasakan dengan garam dan sedikit gula ikut cita rasa..
  • dah siap!!!
lauknya pun simple je...

    haa kan cakap lauk simple juga, hiris2 campak masak, kerang rebus @ bening kerang..paberet kakak ni, ibu ayhnya pun suka, teringat masa kat kampung..rebus kerang cicah sambal kicap pehhhgg!!mmg tak toleh dah tunduk je makan...senang la sangat2 masak kerang ni, rasanya sume dah tau..tak yah letak resepi lah kan..cukup sekadar saya bg tau ape yg saya taruk kat dalam tu..saya hiris bawang putih, merah, halia, dan ketuk serai rebus sampai kerang terbukak ha dah siap..kalau nak masin buh garam..tapi ingat yer kerang mmg dah masin so jgn letak garam banyak2..
    ok lah yer saya undur diri dulu, untuk beberapa hari..ada misi hihihi dah satle misnya saya citer okeyy..tak tau pun tak pe saya nak bagi tau juga nnt...hahaha klah baybay...


    3 comments:

    1. yang kerang tu mmg boleh aku teliur.. time aku pregnant dulu kalo buleh hari2 nak makan kerang rebus tu.. gile kerang btol aku dulu.. heheheh..

      ReplyDelete
    2. hehe chik..bgs ape ms ngandung mkn kerang, leh byk kan hb..mmm keras rebus paling selera nk mkn

      ReplyDelete
    3. yang ni d sabah d paggil tembayangan... huhuhu

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...