Feb 12, 2011

pizza lagiii...

Ain Fajar | 12:42 AM | 1Comments |
Assalamualaikum...
makan pizaa homemade lagi.menu mlm tadi, malas nak masak yang berat2, penat blk dr beli brg dapur, penat lain macam kali ni, ntah knp c fina tak nak duduk diam dlm troli, nak dukung je, tak nak dengan ayahnya plk2 sabo je lah, makin kurus la ibunya.....haa kali ni saya buat topping nyer jer, aritu masa kat kampung saya buat roti pizza banyak, saje buat lebih, buat mcm roti frozen nnt tinggal letak toping dan masuk oven..ala kat giant ke, tesco ke sume dah ada jual roti pizza frozen tinggal letak topping yg kita suka, yg dah siap ada topping pun ada juga, tinggal masukkan dalam oven bakar...sekarang sume nak cepat, org makin bijak menghasilkan makanan yg cepat disediakan. cakap nak ape sume ada..klah jom layan gamabar..
gmbr yg kat atas ni pizza yg belum di bakar.nampak mcm menyelerakan je kan...huhuhu kali ni tidak menepati citarasa saya, rasanya dah ok tapi bila di bakar dan nak potong habis isinya tetanggal..kenapa?? tak tau la plak..tak pe lepas ni saya gaul sekali mozarela dengan daging, pastu tabur bayak2 mozarela atas topping, haaa barula masa nak makan cheese dia bertali-tali bak kate org jawe pizza molor2..
yang ni plak yang dah di bakar, tak nampk dah cheese mozarelanya..ape2 pun sedap..kita tengok resepi topping je lah...resepi untuk rotinya leh tengok yg sebelum ni..

bahan-bahan topping : )
1 cawan daging cincang
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
5 sb sos black paper
2 sudu sos cili.
sedikit gula
isi ketam
sossej
fish ball
lada benggala
cheese mozarela

cara-caranya :)
  • kisar bawang putih, bawang besar dan halia.
  • tumis bahan2 kisar hingga naik bau, masukkan daging.gaul rata dan tunggu danging masak
  • masukkan sos lada hitam, sos cili dan sedikit gula.masak hingga daging kering..
  • sapu sos atas roti, lapis dengan daging cincang yg sudah masak tadi, susun isi ketam, sosej, lada benggala, fish ball dan tabur mozarela..
  • bakar dalam masa 10 minit atau hingga roti sedikit kuning.

p/s : jika ingin bagi danging melekat boleh gaul mozarela dengan daging..
selamat mencuba...

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...