Jan 24, 2011

Egg Green

Ain Fajar | 7:34 AM | 4Comments |
Assalamualaikum...
wahh!! nama omputih lagi, sedap ke? mestilahhh...sebenarnya tak tau nak letak nama ape. sukelah hihihihi...resepi lauk ni mmg sesuailah kalau dah tgh ujung2 bulan ni, tak pun bila kita dah tak cukup masa..sangat sesuai juga bagi yg bekerja..
Bahan-bahannya : )
2 biji telur
6 biji cili padi
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sb ikan bilis
1 cawan air
sedikit air asam jawa
secubit garam
minyak untuk menumis

Cara-caranya : )
  • Tumbuk atau kisar kasar bawang putih, bawang merah, cili padi dan ikan bilis.
  • tumis bahan2 yg di kisar hingga sedikit garing, masukkan air dan air asam jawa tunggu hingga menggelegak.
  • masukkan garam mengikut citarasa sendiri.
  • pecahkan telur dan biarkan seketika..apabila putih telur dah keras atau masak boleh matikan api
  • sedia untuk dihidangkan.

mudah je...selamat mencuba ye!!!

4 comments:

  1. mcm telur asam mak aku jak.. tapi tolak ikan bilis la.. n telur tu gorang mata kerbau siap.. baru masak kuah dia..

    ReplyDelete
  2. aku suke part yg ko kate sesuai untuk ujung2 bulan.. aku suke menu ni.. hehheheh..

    ReplyDelete
  3. Sar : huh! sama lg resepi ku dgn resepi dpr mama kau..ni klau kita buat ms kat ums dulu mst kita jdkan resepi sabah perak mcm sambal kicap kita tu hahaha

    Chik: haa mmg ngamla kan, try k..kalau dah lauk telur tu mmgla time ujung2 bln nyer menu hihihi

    ReplyDelete
  4. iya bah kan yin.. tapi arwah mak ko mmg pandai masak.. cuma aku yg x berkesempatan jumpa.. mcm2 lagi idea ko nak ajar aku masak.. masa jak x cukup.. budget lagi.. ahahaha.. biasala student life..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...