Apr 12, 2012

Donat Keledek

Ain Fajar | 5:48 AM | 6Comments |
Assalamualaikum..
minum ape petang tadi? tengok pada tajuk, itulah kuih minuman saya petang  tadi..pagi tagi gi lepak kat dapur blogger2 sifu..tengok k.hasue tayang donat kentang yang katenye gebu sangat2 ditambah kandungan donat tu ada kentang sumbangan resepi asal Fatma Bahalwan dari indonesia..hati ni terus berkenan dan terus mengidam nak makan donut..tapi tak ada stok ketang pulak kat dapur..k.hasue ada juga cerita pasal donat keledek yang k.izah daud gebuuuu sesangat..k.izah gantikan kentang kepada keledek jepun..memandangkan ada setengah biji keledek oren kat dapur terus salin resepi dari dapur k.izah daud dan petang tadi terus je buat..terima kasih pada k.izah daud sebab bagi ilham unuk gantikan kentang kepada keledek..yang mana k.izah amik resepi donat kentang dari blog k1 (citarasawan)..lepas nie leh try resepi donat kentang k1 dan dari blog k.hasue dari resepi Fatma Bahlwan..
donat ni sesangatla gebu...percaye lah..sedap sangat..saya sendiri ngadap donat nie 3 biji sekali gus..bukan kecik2, besar2..c fina habis 1biji setengah c kakak sebiji..nanti sambung makan lagi...tak percaye try buat sendiri..Big Apple pun kalah tau..hehehe..
4 biji nie, saya dengan kakak je satlekan..gebu sangat tak perasan da makan berapa..

saya amik resepi dari dapur k.izah daud..doh donat nie agak lembik sikit, so kena sentiasa basahkan tangan dengan tepung..nak tambah tepung bayak2 takut keras pulak..so sesiapa nak cuba buat jangan tambah tepung banyak2 cukup sekadar letak tepung di tangan...oleh kerana doh lembik, donat ni tak nampak naik 2x ganda, bila angkat donat tu ringan meknanya kembang dah la2..suspen juga tak jadi tadi, tapi bila dah masuk dalam kuali naik bukan main lagi..lupa pulak nak snep gambar sebelum goreng dan selepas goreng..next time la yer..jom kita tengok resepi dari k.izah daun.
Sumber : citarasawan dan olahan Izah Daud
hasil : ain fajar (Resepi Kehidupanku)

bahan-bahannya :)
200 gm tepung gandum
1 1/2 sk yis segera mauripan
100gm ubi kentang *izah guna keledek jepun
1 sudu besar susu pekat manis
50gm gula halus
1 1/2 sb mentega
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh garam
60ml air
Gula ising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng
 tengok pada struktur dalam donat berongga dan menampakan yang donat nie memang gebu dan lembut..

Cara-cara :
  • Kupas keledek, rebus hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas.
  • Sejukkan.
  • Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang lenyek dan bahanbahan lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli
  • hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.(guna tangan dan mesin)
  • Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain / plastik sehingga
  • mengembang.
  •  Canai dan terap dengan acuan donat dan letak di atas dulang yang ditabur sedikit
  • tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang..
  • cara saya, bulat2 kan dan tunggu kembang kemudian bila minyak sedang di panaskan lubang je kat tengah bulatan doh dan tarik2 bagi lubangnya besr..sebab lubang akan mengecil bila kita goreng donat tu..donat akan kembang 2x ganda lepas digoreng
  •  Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. dengan api yang paling slow
  •  Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.
sedap..memang tak menghampakan, nak buat pun senang tak amik masa yang panjang pun..kalau nak letak topping coklat ke, corak2 ke guna coklat berwarna pun boleh juga..buat macam big apple buat..dah tak perlu pegi kedai kalau nak makan donat..buat je puas hati..hehehe macam orang kedekut je kan..sume nak buat sendiri pastu nak jual..hahaha

Selamat mencuba!!!
 
 
 
 

 
 

6 comments:

  1. Kiki gelak akak yg part last tu. Izah daun jadik nyer. Bukan gelak apa, anak akak pun gitu. Bila tanya sapa nama ayah, disebutnya mohd daun. Adeh laa.. Hehe

    Kan memang elok donut ni. Akak pun suke. Kalau ain buat donut fatmah tu leh je gantikan mgan keledek. Sbb akak dah buat pun donut keledek pakai resepi donut kentang fatmah tu. Sangaaaat mabeless. Tak pe , kalau anak2 suke donut, maknya rajin jel nguli kan kan.. Hehe

    Sori typo kalau banyak error. Akk gune enpon ni susah benorr

    ReplyDelete
  2. sorry k.izah slh taip nama..lps nie kn tengok toi2..

    ReplyDelete
  3. Salam ain..akak ketinggalan bas ni,ain pun dah buat donut ke...akak dah buat,memang gebusss sangat.Bun2 ain tu,berselera akak tengok.nak wat juga.nak copy resepi b?oleh

    ReplyDelete
  4. Sedapnya kalau ada donat keledek...bole mkn byk tau..hehe..terima kasih yer sudi singgah kat dapur Rahel...

    ReplyDelete
  5. k.iza: xpela kak, janji akk smpi juga kat dapur ain yang tak seberapa nie. nie..heheh

    ReplyDelete
  6. Rahel: tq juga rahel sudi dtg sini juga..blog rahel best2 la resepinya..ain mmg suka..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...