Apr 23, 2012

Apam pisang

Ain Fajar | 4:20 PM | 6Comments |
Assalamualaikum..
selamat pagi semua..pagi sarapan ape yer..saya pagi2 nie nak tayang apam pisang tok sarapan pagfi nie...apam nie lembut dan moist, sebab di kukus..klu di bakar dah boleh jadi kek atau muffiin..sebab bahan2 yang digunakan sama mcm buat kek pisang..ok xleh celoteh panjang nie, nak kena anta orang tua pegi klinik..maklumlah orang tua macam penyakit datang lagi2 la zaman sekarang nie..pemakanan tak berapa nak sihat..
saya pernah buat apam nie dengan bentuk yang lain...kali nie buat comel2 dapat banyak juga dalam 35 biji. saya cedok resepi dari dapur k.diha..mmg best..kalau nak buat kuih2 nie saya suke intai dapur beliau..tapi xdapat saya nak link kan kat sini sebab line ternet slow..saya salin balik k.
meh tengok resepi.

Apam Pisang
sumber : kak madhiha

Bahan-bahannya :)
1 cawan gula pasir
3/4 mentega di cairkan
2 cawan tepung gandum
4 biji telur
1/2 soda bikarbonat
1 sudu baking powder
8 biji pisang 

Cara-caranya :)
  • pukul telur dan gula hingga kembang (saya guna blender jer)
  • masukkan pisang mesin hingga sebati dan halus.
  • masukkan aduanan dalam mangkuk dan masukkan tepung dan bahan yang lain, gaul sebati.
  • masukkan adunan dalam acuan dan kukus 15minit untuk yang kecil..kalau guna loyang yang besar kukus selama 40minit

siap untuk sarapan pagi dan minum petang..tq k.madiha resepi yang baik dan sedap..
selamat mencuba!

6 comments:

  1. salam Ain,
    nak sepinggan boleh?? nak rasa,akak suka apam ..

    ReplyDelete
  2. Assallamualaikum Ain..

    Ada apam pisang di sini yer.. Nak..nak... sedap..Naz suka apam pisang..

    ReplyDelete
  3. rohah: sory la da tinggal pinggan je..nk pinggan leh ar meh cni :)

    ReplyDelete
  4. naz:klu dkt da bg dah kat naz..tp tu la gmbr je leh bg..hehe

    ReplyDelete
  5. rajinnye ko pagi2 dah wat apam.. aku tgk mood aje.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. salam ain..
    mmg sah2 dah habis la nie...apam mmg kegemaran sy..buh apa2 pun mmg sedap..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...