Nov 20, 2011

kari udang galah.

Ain Fajar | 7:04 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.
salam siaran..lameeenyeee tak up date blog ni..boring je kan singgah je blog ni

Sememangnya sedap sangat dapat makan udang galah ni..jarang di jumpai dan harganya tak yah cerita la..firts saya makan udang galah yang bersepit ni masa saya mengandungkan kakak, ngidam la konon..kebetulan adik bongsu saya memancing udang dapat la makan 2 ekor yang saiz mak bapak udang lain2 kecik2..goreng je time tu...nikmatnyaaaa dapat makan..dan ini kali kedua saya makan..kali ini buat masak gulai kari...mak mertua saya yang masak atas permintaan bapak mertua saya...kali ni bapak mertua saya oder dengan orang yang suka memancing udang dapat juga sekilo dengan harga RM40..okla kan tak la mahal sangat..puas makan..jarang2 buat masak gulai udang ni...memang sedap..
Tengok la gambar udang yang melengkor tu, memang sangat menyelerakan..cuci la mata anda semua yer hehehe, bukan ape dah lama sodaqallahul aziim...

Bahan A:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci halia
15 tangkai cili kering

Bahan B:
1 paket kecil rempah kari udang
½ biji kelapa (ambil santan pekatnya dan yang cair)
3 cawan air
1 sudu halba (disangan)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
500gm Udang galah

Caranya:
  • Blend bahan A hingga lumat.
  • Tumis bahan A bersama kayu manis dan bunga lawang hingga sedikit garing, masukkan serbuk kari yang telah di bancuh dengan sedikit air.
  • Masukkan santan cair dan halba. Apabila sudah menggelegak boleh lah masukkan udang bersama santan pekat.
  • Perasakan dengan gula dan garamnya.
  • Apabila udang sudah berubah menjadi kemerahan @ masak boleh la tutup api dan dihidangkan.
p/s : terpulang pada citarasa masing-masing sama ada ingin santan tak pecah minyak serta kuahnya cair ataupun tunggu hingga kuahnya pecah minyak dan kuahnya sedikit pekat.
Nak guna udang besar yang biasa pun boleg..sedap juga...

selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...