May 24, 2011

Muffin choclate chip

Ain Fajar | 6:48 AM | 0Comments |
Assalamualaikum..
kali ni saje lah nak post projek muffin dengan c kakak yg agak dah berkurun..saya buat minggu lepas sebelum pegi camoren..sajelah kot2 lapor sepanjang perjalanan leh makan muffin wat alas perut.l.ye la kan perjalanan jauh kalau berenti hanya sekali je..mmg betul jangkaan belum sampai ke apartmen en.abg dah kelaparan nasib ada muffin, leh wat alas perut..
ini lah kejadian muffin choclate chip saya..dapatla dalam 9 biji besar. makan 1 biji je pun dah keyang...tersangat la senang nak buat muffin nih..tqvm la pada k.nor akan resepi yg mudah ini..sebelum tu saya rujuk juga kat dapur k.hasue yg sangat rajin membaking. ok2 jom kita tengok resepi yg senang di dapati dan mudah untuk membuatnya..

sumber : k.nor dan k.hasue

Bahannya : )
1 3/4 cawan tepung gandum
2 stp baking powder
1/2 stp soda bikarbonat
2sb serbuk koko
1 cwn gula kastor
1 cwn choclate chip
1/3 + 2sb minyak jagung
1 biji telur
1sb vanila

Cara-caranya : )
  • campurkan semua bahan kering dan ayak
  • campurkan bahan cecair dan gula kacau hingga larut 
  • masukkan choclate chip
  • gabungkan kedua bahan kacau hingga sebati.
  • masukkan ke dalam cup 3/4 penuh dan bakar pada suhu 180c selama 20minit. (ikut pd oven masing2 yer)

senang kan..guna tangan je tak sampai 5 minit pun.
p/s : bagi saya muffin ni kurang manis sesuai utk org yg tak suka makan manis2. kalau nak manis leh tambah gula 1/4cwn lagi.
Selamat mencuba!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...