Feb 8, 2011

kek Cawan

Ain Fajar | 7:02 AM | 4Comments |
Assalamualaikum..
masih lagi post yg dilakukan aktivitinya di kmpg..sebelum ni saya buat kek cawan gn spans cake je, tak pun buat moist chocolate..
mmmmmm ni lah kek cawan yg saya buat ms kat kampung ari tu...rasanya sedap dan lembut mcm mkn spans cake tp lg sedap dr kek span, kek ni sesuai kalau letak aising, kalau nak buat kek aising yg besar pun boleh juga, kosnya murah je, nak buat pun senang je cm perlu cikit kerajinan, org yg tak pernah buat kek pun mesti boleh buat...ok jom kita tengok resepi yg saya kate murah tu...hehehe
sumber : chef Norzailina
Bahan-bahannya : )
250 gm mentega
230 gm gula kastor
2 camca teh Quick 75 @ ovelate
4 biji telur
270 gm tepung serbaguna } diayak
1 camca teh serbuk penaik }
60 gm susu pekat (saya gn susu cair je kurangkan manis) 

1 sudu esen vanila


Caranya : )
  • 1. Putar mentega, gula dan Quick 75 hingga gebu.
    2. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul sebati setiap kali.
    3. Campurkan bahan ayak, kacau rata.
    4. Bubuh susu cair
    5. Bila sebati, timbang sebanyak 44 gm untuk setiap cawan kek (saiz sederhana).
    6. Bakar pada 200 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
    7. Biar kek sejuk jika ingin disapu krim mentega biasa.
    8. Hiaskan ikut kreativiti masing-masing.
saya saje try2 tambah inti, kalau korang semua nak letak inti boleh ju, masukkan setengah separuh adunan ke dalam paper cup dan letakkan chocolate masak yg di potong dadu, kemudian tutup dengan sedikit adunan lagi..
kek ini juga boleh di tambah perisa lain seperti oren, chocolate, mocha dll..tambah je 1 sudu perisa emulco ikut kesukaan masing2..

ok selamat mencuba!!!senang kan... 

4 comments:

  1. haaa.. cup cake ni kalo ko pos kat aku sempat nih.. tp kalo udah abes tak de rejeki la nampaknye.. hehehhe..

    ReplyDelete
  2. chik sory lah yer, mmg dah selesai dah dah pun, next time lah yer, klu kebetulan kt sm2 kat kpg.klu pos compom hancur, ko dpt kulitnyer je lah hihihi

    ReplyDelete
  3. cik jelita : quick 75 ni nm lain bg ovelate. ala yg warna oreng tu.klu kau pg kdi bakery kau minta ovelate nnt orgtu bg la..benda ni berfungsi untuk melembutkan lg kek kau..next time aku letak gmbr ovelate yer..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...