Feb 28, 2014

kelas foundant

Ain Fajar | 4:32 AM | 2Comments |
Assalamualaikum.
N3 yang tertunggk beberapa bulan yang lepas..Sepanjang 2 hari saya mengikuti kelas foundant di Ipoh perak..saya sangat berminat dengan hasil seni gula yang cantik dan halus..jadi tak kira berapa kos yang saya mesti laburkan dan macam mana pun keadaan saya..saya drive berulang alik dari kampung saya sungai sumun ke jelang meru Ipoh sepanjang 2ari..perjalanan yang makan masa 2jam 30minit. masa ni kandungan saya 8bulan, saya drive di temani adik leaki saya yang tak ada lesen..larat tak larat saya tetap kena drive senriri..penat orang mengandung tua i lain macam sikit..huhu

saya belajar buat aising fondant dari bancuh, menguli dan bermain dengan foundant untuk hasilkan bunga-bunga yang cantik..bunga2 yang saya idamkan untuk membuat sendiri..seperti bunga hidup..alhamdulillah  tercapai juga impian saya..tapi haruslah di praktiskan..tangan masih keras..sifu saya ni dah berpengalaman selama lebih dari 10 tahun dalam hasil bunga gula ni, walaupun katenya dia belajar bunga-bunga kampung je tapi pengalaman dan ilmu yang beliau curahkan sangat berharga. jadi hasil kek yang di hasilkan semestinya lah akan mahal..bagi saya hasil yang cantik di bayar dengan harga yang sangat berbaloi.

jom cuci mata hasil kerja kami.

Bahagian atas skali dihias dgn bunga rose, bunga tulip dan bunga carnition. Memang saya teringin belaja nak bunga sejambak macam ni..tp blum sempat praktis.










selepas balik dari belajar buat kek fondant, saya berani mengambil oder kek aising foundant sepenuhnya..alhamdulillah ade juga sebahagian pelanggan yang sanggup bayar lebih untuk hasil kek yang yang lebih cantik dan lebih kemas.

ni kek pertama yang saya terima, desing ikut kehendak pelanggan saya dan saya buat mana saya mampu buat dan ade sedikit menambahan untuk menaikkan seri kek..alhamdulilah ianya mendapat respon yang baik.


Yang ni tempahan kedua, simple je..saya di landa demam ketika nie..buat mana yang sempat je, bunga pun beli dah siap..dah buat doh untuk bbentukkan bunga namun kesihatan sangat tak mengizinkan. namun alhamdulillah pelanggan tetap bepuas hati.


yang ni pula, bukan tempahan dari sesiapa tetapi saya sponser kek hantaran untuk adik ipar saya..masa ni saya belum belajar buat fondant sendiri..saya menggunakan fondant redymade je. dan bunga juga saya beli dah siap.

ok ada satu kek yang sifu saya sendiri buat..pada asalnya saya nak buat sendiri kek kawin untuk adik ipar saya, memandangkan saya sakit nak bersalin lebiah awal dari jangkaan jadi saya menghubungi sifu saya untuk minta tolong buatkan untuk saya..sifu saya yang baik hati menerima oder last minit dari saya..dan beliau telah mebuat dengan baik mengikut kehendak hati saya..ramai yang sangat berminat dengan kek yang sifu saya buat tu..ini memberi market yang tinggi juga buat saya.


taraaa ni lah keknye. nampak esklusif sangat kek nie..semua mata yang memandang sangat teruja, dan mulut mereka secara automatik akan bercakap..wow!! kek yang cantik dan super..

ok..jika ade sesiapa yang ingin belajar seperti saya, boleh la cari blog, selagiadagula.blogspot.com
boleh hubungi 012-5363386 (cikgu Ct)..apa yang akan di ajar..bancuh dan timbang bahan2 untuk membuat kek buat yang sesuai digunakan dengan aising foundant, timbang dan sukat mebuat foundant dan gum paste, cara menyalut kek, cara membuat pelbagai jenis buanga..belajar sampai pandai. sangat berbaloi-baloi..leh guna skil dan ilmu yang di turunkan oleh makcik ct bertahun2..saya sangat hargai ilmu makcik ct berikan selagi saya menggunakan ilmu dan skill yang dsampaikan semoga allah murahkan rezki beliau aminn...

2 comments:

  1. salam ain..lamanya sepi..cantik2 hasil sentuhan awak..hebatnya!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq, hasil mencari ilmu pasti dapat hasil yang memuaskan.
      yer lama tak dapat update blog nie sbb alahan mengandung sangat teruk kali nie..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...