May 8, 2012

Kek Batik Coklat Cheese Pesona

Ain Fajar | 2:44 AM | 8Comments |
Assalamualaikum...
waaaahh gitu..nama tajuk yang panjang..dan kesedapannya pun berpanjangan juga terase di mulut dan tekak..nyaman sekali bila dimakan sejuk2..memang deboomm bila makan, kalau makan tak ingat badan pun akan berbom bom macam tilam..hehehe..mane tak nye coklat digabungkan dengan cheese..sebenarnya dah lama nak buat cheese yang di lapis dengan biskut macam Ryoazhar buat...bila tengok ramai belogger masakan dok tayang kek lapis cheese pesona..memang teringin tapi tak terbuat...minggu lepas masa shoping barang dapur, nampak biskut merrie teringat nak buat kek batik je, atas permintaan adik, so bahan untuk buat kek batik dah ade la..
sebelum kek batik belum ditunaikan kejadiannya, saya pegi jalan2 kat blog kawan2 yang lain bila masuk dapur k.izah terpesona bila tengik kek batik coklat cheese pesona..wow!gabungan yang sangat unik bagi saya..terus salin resepi nak buat..lagi pulak adik saya memang suke makan cheese..dia sanggup gemuk untuk melayan anak tekaknya..
pada awalnya, bila saya rahsiakan isi kandungan kek batik nie, dia makan sambil kerut dahi..saya fikir, alamak tak sedap ke gabungan coklat dengan cheese...kakak pun buat muka juga..c fina pun pejam2 mate macam makan benda masam..saya pun raselah..huh!!sedap je saya bagiatau, gabungan cheese dengan coklat la..pastu dorang pun oooo, terus makan tak henti2..aik! tadi buat muka licin juga pinggan nie..senyum2 je dorang..ok latu memang sedapla k.izah...gabungkan kedua2 resepi yang memang mempesonasaya buat separuh dari adunannya..saya copy je yer resepi dari blog izah Muffin Lover..izinkan saya yer copy & paste je yer, malas pula nak menaipnya..hehehe..tadi penyakit M nie dah hilang tetibe datang plak...
Idea :nOORHSA
Sumber : Hasue
               Izahdaut
              by 'ain

Bahan-bahan

2/3 cawan air
1 sk serbuk agar-agar
250 gm butter
125 gm milo
3 sb serbuk koko
1/2 sk serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat (tin 505g)-hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing2
1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit


Cara-cara

  • Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
  • Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar2. Kacau sehingga cair.*kacau hingga serbuk agar2 larut dan air mendidih.
  • Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali...
  • Apabila sudah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya sebati.
  • Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi....
  • *boleh rasa cicip kemanisan yang disukai.
  • Setelah pekat(adunan yang mengandungi agar2 ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal),boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
  • Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
  • Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  • Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...
  • *untuk kek batik coklat beragar2 ni tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti es, sudah boleh dinikmati dan dipotong.
  •  
resipi : Ryo@Ryoazhar

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
*ikut kak Nor guna perisa kopi 
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar *izah lebihkan 1 sb
1/2 cawan gula halus

Caranya :
  • Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  • Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  • Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  • Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  • Panaskan susu segar,padamkan api.
  • Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  • Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
  • Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  • Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  • Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  • Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
p/s ain: 
cara-cara yang saya buat sama cuma lapisannya je yang lain.
saya buat lapisannya, biskut, coklat, biskut celup susu cair, cheese..dan ulang2 hingga adunan habis...
oleh kerana baru 1st buat so tak tau nak baget guna loyang saiz mane sebab buat separuh adunan..so lapisannya nipis je..saya rase elok guna loyang 6inci..so lapisannya mesti yinggi dan cantik je..next time buat lagi..sedaaaap..meh saya zoom sikit..
selamat mencuba yer bagi ingin merasa gabungan kedua resepi ini..

8 comments:

  1. salam Ain, compom sedap ni..rajin buat kek ye..

    ReplyDelete
  2. Wah,ada kek lapis persona..sedap tu.

    ReplyDelete
  3. Assallamualaikum ain..

    Wahhh.. nilah kek batik cheese pesona yg Ain buat tu eh.. Perhhh!!! mengancam betul. Naz tak boleh buat dululah sbb nanti makan tak ingat diri dah bertambah berat badan ni..hahaha...

    ReplyDelete
  4. mase form 6 dulu ko ade bawak gi skolah.. gile sedap ko punye kek batekk.. terbaikkk..

    ReplyDelete
  5. salam ain
    kek yg nie zila x pernah cuba lg..mesti sedap la tu kan..sampai semua org dh mencuba..tunggu kerajinan tu dtg he hehe

    ReplyDelete
  6. bundo datang menjengah nak minta bantuan kek sepotong...

    ReplyDelete
  7. DOA KN SY NK TRY.....hahaha

    ReplyDelete
  8. semoga yg ingin mencuba kek batik cheese Pesona ni berjaye..senang je nk buat.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...