May 8, 2012

Ayam madu

Ain Fajar | 1:29 AM | 0Comments |
Assalamualaikum.
Menu tengah hari tadi, ayam madu..bila dipandang macam ayam masak merah atau ayam sambal. Tapi ila dilihat bahan yang digunakan ade sedikit perbezaan dan rasenya juga sememangnya tak sama..masing-masing ade rase yang tersendiri..
nilah rupe paras ayam madu, menu tengah hari tadi...sedap ayam merah+ayam sambal dan+berempah..kira mcm tula rasenya..hehehe kalau nak tau rasenya cuba la buat sendiri..ok salin resepi yer..


Ayam Madu 

sumber : Chef Hanieliza

Bahan-bahan:

2 ketul ayam (saya guna bahagian peha)
kunyit
garam

Bahan tumis:
3 sb cili giling
1 biji buah pelaga
3 kuntum cengkih
1 batang kulit kayu manis
sos tiram
madu

gula dan garam

bahan Kisar:
2biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia


Cara-caranya :
  • Basuh ayam dan lumur dengan kunyit dan garam, kemudian goreng sampai masak.
  • Blend bahan kisar, tumis hingga naik bau, masukkan semua bahan tumis, masak hingga cili giling masak dan pecah minyak.
  • masukkan ayam gaul rate..
  • siap!
oklaha selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...