Menu tengah hari tadi, ayam madu..bila dipandang macam ayam masak merah atau ayam sambal. Tapi ila dilihat bahan yang digunakan ade sedikit perbezaan dan rasenya juga sememangnya tak sama..masing-masing ade rase yang tersendiri..
nilah rupe paras ayam madu, menu tengah hari tadi...sedap ayam merah+ayam sambal dan+berempah..kira mcm tula rasenya..hehehe kalau nak tau rasenya cuba la buat sendiri..ok salin resepi yer..Ayam Madu
sumber : Chef Hanieliza
Bahan-bahan:
2 ketul ayam (saya guna bahagian peha)
kunyit
garam
Bahan tumis:
3 sb cili giling
1 biji buah pelaga
3 kuntum cengkih
1 batang kulit kayu manis
sos tiram
madu
gula dan garam
bahan Kisar:
2biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Cara-caranya :
- Basuh ayam dan lumur dengan kunyit dan garam, kemudian goreng sampai masak.
- Blend bahan kisar, tumis hingga naik bau, masukkan semua bahan tumis, masak hingga cili giling masak dan pecah minyak.
- masukkan ayam gaul rate..
- siap!
No comments:
Post a Comment