Assalamualaikum.
menu malam ni ikan bakar + buncis tumis dan nasi putih...saya guna ikan biji nangke...mmg sedap..nak guna ikan lain pun boleh juga..masak 2 ekor je untuk kami dua orang. c kakak tak makan ikan pedas..ok jom kita skodeng resepi...tak perlu nak citer panjang.
Bahan-bahannya..
Bahan untuk sambal ikan bakar..
20 tangkai cili kering (boleh kurangkan jika tak nak pedas)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 batang serai
2 s/b gula merah
3 s/b gula pasir
1 s/k garam
2 s/k jintan putih
2 s/k biji ketumbar
Cara-caranya: )
- kisar semua bahan2 hingga lumat.
- rebus bahan2 yang telah dikisar hingga kuah menjadi pekat.
- tambah gula atau garam jika perlu ke dalam kuah mengikut citarasa masing2.
- letak ikan di atas aluminium foil yang dileser dengan mentega, curahkan sambal ke atas ikan
- masak menggunakan kuali leper tutup kuali dengan penutup periuk, balik2kan.masak hingga ikan masak..boleh guna oven juga
cukup untuk 5-6 ekor ikan
selamat mencuba!!!!
Salam kenal n knjung bls ain..mksih ye sdi sngah dpur kcik kita tu..cdpnye lauk2 ain ni..lapor la plak..huhuu..
ReplyDelete