Hari nie nak tayang cheese cake plak..1st buat nie..selalunya buat yang bakar je..saya kureng sikit nak makan yang tak dibakar nie, ..saya buat nie pun sebab adik saya nak sangat makan cheese cake tapi kan dalam keadaan yang kelam kabut minggu nie saya buat yang cepat dan senang je...saya google la cari resepi cheese cake yang tak perlu bakar, godek2 bekukan kejap dalam peti ais dah boleh makan. masak dalam peti ais nie boleh tinggal bape lame kita nak, boleh la buat keje lain..
Ini lah kejadiannya..letak blueberry filling sikit kat atasnya untuk menambah selera...ceh!!hehehe konon2 la,tapi ade fungsinya juga ianya untuk menghilankan muak...hasil saya mengoogle resepi cheese cake nie saya jumpa resepi yang semua bahan ade pas tu senang dan cepat membuatnya..resepi nie kalau tetibe tetamu nak datang boleh la buat cake nie senang sangat..ni dah nak raye kan kalau kuih raye dah habis boleh gedok2 cheese pastu, masak kat peti ais.siap!!.
oklah jom tengok resepinya
Non Bake Cheese Cake.
sumber :sonarhea khan
Bahan-bahannya:
lapisan cheese
250gm cream cheese
120gm gula halus
7-8 keping biskut Oreo
250ml whip cream
10gm geletin
50ml air
lapisan biskut
1 paket besar biskut Oreo
125grm butter
2sudu gula
cara-caranya:
- cairkan butter dan masukkan gula, hancurkan biskut oreo, gaulkan sebati
- masukkan biskut dalam loyang 7 inci dan tekan-tekankan sehingga padat.
- simpan dalam petia ais.
- sementara itu buat bahagian cheese.
- larutkan air dan geletin secara double boil.
- pukul cream cheese bersama gula hingga gebu masukkan geletin dan whip cream
- pukul dengan kelajuan yang tinggi selama 5 minit.
- tuang adunan cheese atas lapisan biskut dan simpan dalam peti sejuk selama 3jam atau lebih.
- hiasla ikut creativiti masing..
- siap untuk dihidangkan..
selamat mencuba!!
Nampak cantik sedap sgt kek tu.. :-)
ReplyDeleteSalam Ain..sory singgah lewat malam....mesti sedap cheese kek ni.Anak Iza yg sulung memang suka cheese kek yg macam ni.Dia x suka yg bakar punya.
ReplyDeletethanks share recipe tu! mak excited nak buat :D
ReplyDeletenampak sedapppp...
ReplyDeletesedapnye... terliur saye...
ReplyDeletemacam sedap je... nanti nak try lah...
ReplyDeleteknapa air dan geletin kne buat double boil...
ReplyDeletebkn double boil untk bnde yg mudah hangus kew..
saje tnya,,sye budak nk cuba buat resipi ni sbb rumah sye x dew oven..hehe..
adew resipi non baked yg lain x..
ReplyDeleteBg yg nk tau knp jeletin mst kn doubke boil:serbuk jeletin mst double boil sbb klu kita terus atas api @ bancuh je dgn air panas nnt ianya tak kan larut dgn cantik..
ReplyDeleteSedap dah try..anak anak suka. Tq for sharing the resepi
ReplyDeleteTq for the recipes...
ReplyDeleteTq.... tapi kenapa dia lembik sgt.... tak boleh nak potong lgsung:-(...
ReplyDeletesofia: biasa kalau kita letak serbuk galetin yang telah di cairkan ke dlm adunan cheese cake yg tidak di bakar ianya akn mengeras setelah kita simpan dalam peti ais (bhg bawah) beberapa jam...cuba tengok balik kaedah penyediaan geletin..cuba lg myb ade kesilapan d mn2 :)
Deletesaya punya letak gelatin pun masih tidak menjadi, kena letak peti sejuk atas ke?
ReplyDeletecuba iqin buat, 15gm geletin rendam dengan 50ml air biasa dan rendam 10 minit @ hingga kembang..kemudian cairkan secara double boil hingga betul2 cair. bila dah sejuk baru masukkan ke dalam adunan cheese tadi, gaul sebati baru simpan dalam peti ais.
Deletesalam..sy share resepi ni yer..nampak sedap sangat..blog awak pun kemas..sy sdng belajar membuat kek2 yg mudh..
ReplyDeletejenis geletin dan jenis cream cheese yang sesuai guna. mohon pertanyaan, kak:-)
Deletejenis geletin dan jenis cream cheese apa yang selalu kak guna. mohon pertanyaan..
ReplyDeleteCream cheese jenama anchor. Serbuk jeletin x pasti jenama apa
Deletewhip cream akak gune jenama ape?
Deletewhip cream jenis ape pun boleh, lbh elok guna yang utk buat aising kek tu ianya mudah beku..
Deletesalam.. kak.. knape ada yg buat cheese cake tp tak guna geletin tu..
ReplyDeletewasalam, kek cis yg xguna geletin jenis yg bakar, klu yg xbkr kn guna geletin yg berfungsi utk mengeraskan cis spy mudah d potong, jika tak menggunakan geletin ianya xboleh dipotong dan mkn dgn sudu, org panggil ianya disert..ini yg sy tau lah..harap membantu..tq
DeleteSushlh nk carik gelatin halal... :(
ReplyDeleteCari gelatin Halalgel..yg tu halal.
DeleteSya dh cuba resipi ni smlm....rasanya sedap
ReplyDeletetetapi keknya sangat lembik....tak blh nk potong
....rasanye sya ikut sukatan n cara yg betul utk buat..tp xmenjadi :(
nampak mcm sedap je ni.. yg penting is mudah sgt..hehe :-)
ReplyDeletetq tau sudi share resepi ni.