Biskut wajib buat time raya tapi dulu la masa anak dara, saya sukaaaaa sangat makan tart nenas yang gulung ni...sejak dah kawin ni ada je halangan nak buat, tapi tahun ni saya nekad untuk buat, dan akhirnya jadi juga...dan Inilah rupa tart gulung saya..
Bahan-bahan:
1 1/4 cawan tepung gandum*1 sudu besar rata tepung jagung*
1 1/4 sudu besar rata tepung kastad* diayak
1 sudu besar rata susu tepung
1/2 cawan mentega, suhu bilik
1/2 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar gula kastor@gula kasar dikisar
1 biji kuning telor gred A
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara buat doh tart:
- Pukul mentega, susu tepung, minyak sapi, dan gula hingga sebati.
- Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
- Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul hingga sebati dan lembut (kalau susah nak picit keluar dari acuan, tambah mentega. Kalau terlebih lembik, tambah sikit tepung).
- Panaskan oven 150C.
- Ambil doh dan tekan acuan tart lebih kurang sepanjang 5cm atau lebih, dengan bahagian bergerigi acuan memandang ke bawah.
- Letak inti jem nenas pada hujung doh, kemudian gulung secara perlahan guna hujung jari.
Susun atas dulang membakar (atau boleh juga terus dimasukkan ke dalam cawan kertas)
selamat mencuba!!
mase bulan pose ari tu aku pon ade gak rase nk buat.. tp bile dah dapat rase terus malas.. pembawak budak aje kot.. hehehhe..
ReplyDelete